8/26/2010

Joyeux anniversaire La Poudriere!


Már rég itt lett volna az ideje, hogy - mint a La Poudriere magyarországi főpropagandistája – egy kis méltatással megemlékezzek a suli 10. születésnapjáról. Íme:

A Poudriere-t Jacques-Rémy Girerd, a Folimage vezetője alapította 1999-ben. Olyan francia és külföldi diákok számára kínálja a kétéves képzést, akik már több éves szakmai rutinnal bírnak. A hallgatók az első évben egypercesekkel és a Canal J nevű tematikus csatornának készített gegfilmekkel múlatják az időt, majd a második évben készítik el a diplomafilmjüket. A báb és tárgyanimációtól a hagyományos rajzanimáción át a 2D illetve 3D számítógépes animációig mindenre van lehetőségük – persze a legkorszerűbb technikák igénybevételével. A kétéves képzésen túl minden évben meghirdetik tavaszi-nyári Media Training programjukat, ahol az európai jelentkezők - az animáció mellett - a forgatókönyvírást és a könyvadaptációt is elsajátíthatják. Idén egy magyar lány is részese volt a programnak.

A 10 év alatt közel 100 egyedi film és ennél sokkal több egyperces mozi készült el. Ezek a filmek számtalan fesztiváldíjat hoztak el Stuttgarttól Rigáig, Zágrábtól Clermont-Ferrandig. A legnagyobb siker a 2008-as Cartoon d’Or volt.

A Poudriere-t rendkívül kis létszámú „belső” ember irányítja, a kurzusokat ismert európai animációs szakemberek vezetik. Az intézményt Annick Tenning, az oktatást Laurent Pouvaret vezeti.

De hogy ne csak ez a száraz ismertető álljon itt – voálá – néhány kép az iskola jubileumi kiadványából Paul Driessen, Igor Kovalyov, Arthur de Pins és a diákok rajzaival.

Sajnos az invitálás ellenére nem tudtam ott lenni a szülinapi bulin, mivel épp egy esküvőre kellett mennem, amely ráadásul pont az enyém volt. Kétszeres pech – mondom vicceskedve, de szerencsére hozzáférésem van a Picasaweben található fotókhoz, amikből ide is ollózok kettőt.

Annick Tenning és Laurent Pouvaret emlékezik az elmúlt évekre. Háttérben a Cartoucherie, azaz a Poudriere-nek és Folimage-nak helyt adó épület.

Egy magyar lány az ünnepségen: Kassay Réka.

Nemsokára folytatom a szülinapi partikról szóló sorozatomat.
(Legközelebb Kecskemétről.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése