5/04/2011

Illusztrációk

Az intézetis fiatalok szökdöséséről kellett nagy hirtelenjében (a riasztástól számított 2 órán belül) karikatúrákat csinálnom. Így sikerültek:

A fény felé

Befogás
Akit a cikk is érdekel, annak csatolom kommentben.

1 megjegyzés:

  1. A szökdőső, de eltűntkén keresett fiatalkorúak majd mindegyike 3 hónapon belül előkerül.

    Az idén az első negyedévben többször szöktek meg gondozóiktól 18 év alatti fiatalok, mint tavaly az első félévben. Tavaly összesen 122 alkalommal lépett le 69 fiatal. Közülük csak 19 volt a fiú. Az idén az első három hónapban már 63 szökés jutott a rendőrség tudomására. Tizenheten szöktek meg, és meglepetésre megfordult a trend, mert közülük 11 volt a fiú.
    Az esetek számának emelkedése nem jelenti az eltűnt fiatalok számának növekedését is. mondta Gáspár Ildikó, a megyei rendőr-főkapitnyság bűnmegelőzési osztályának a főelőadója. Sok éves tapasztalat szerint néhány mániákus szökdösőn múlik az esetek száma. Tavaly volt aki hétszer, egy másik fiatal pedig nyolcszor szökött meg a nevelőotthonból. A korábbi években előfordult, hogy ugyanaz a gyerek egy évben tizenkétszer, illetve tizenötször adott munkát a rendőröknek. Gyakorlatilag folyton úton voltak. Az idén is megtörtént, hogy egy alig tizennégy éves fiú két napon belül háromszor lépett le a gyermekotthonból.
    Több szökdösőt már jól ismernek a rendőrök, ha valakit meglátnak közülük, már kísérhetik is őket vissza a nevelőotthonba, mert adataik ellenőrzésekor kiderül, eltűnésüket már jelentették
    nevelőik. Megyénkben az összes eltűnt fiatal kétharmadát évek óta a nevelőotthonokból engedély nélkül távozók teszik ki. Az idén azonban még csak gyerek ment el szó nélkül családból, az összes többi nevelőotthonból lécelt le. Ritkábban családjukhoz, gyakrabban barátjukhoz, barátaikhoz szöknek a fiatalkorúak, sokszor egymást viszik bele a kalandba. (Le)-lépésüket bizonnyal az motiválja, hogy vonzónak érzik a „szabad” életet. Általában egy hét és egy hónap közötti időben kerülnek elő.
    A családból eltűntek nagy része viszont egy héten belül hazakerül. Ők is többnyire problémás családból kerülnek ki, amelyekben addig maradhat ki este a gyermek, ameddig csak akar, nincsenek szabályok, korlátok, a családtagok nemigen beszélnek egymással. Előfordult már, hogy a tavaszi-nyári iskolai szünet kínálta szabadságot kihasználni kívánó fiatalok egy-két napra sátorozni, kirándulni mentek a barátaikkal, ám erről szüleiket „elfelejtették” tájékoztatni. Az sem ritka, hogy a gyerekek a szülőkkel megbeszélt kimaradásról nem tértek vissza időben, vagy nem is oda mentek ahova mondták. Előfordul, hogy a szülők nem tudják, kikel barátkozik a gyerekük, hol kellene az eltűnt gyereket keresni., mondta Gáspár Ildikó.
    Szerencsére az sem fordul elő, hogy krimibe illő eltűnések miatt kellene nyomozni, s legalább 15 éve, minden fiatalkorú eltűnt előbb-utóbb előkerült.
    A csellengő fiatalokat sokféle veszély fenyegeti. Könnyen kisebb-nagyobb bűncselekményekbe sodródhatnak, például azért, hogy kóborlásuk alatt legyen ennivalójuk, zsebpénzük. Találkozhatnak droggal, alkohollal. Ezek, a valójában kiszolgáltatott fiatalok bűncselekmények áldozataivá is válhatnak. A megtalálásuk után készült rendőrségi jegyzőkönyvben általában tagadják, hogy akár prostitúciós tevékenységet, akár bármilyen bűncselekményt elkövettek volna, azonban társaktól, nevelőktől, tudható, hogy az általuk elmondottak nem mindig
    felelnek meg a valóságnak.

    Ihárosi Ibolya

    VálaszTörlés