12/30/2010

Kedves rajzok

Kedves rajzok szilveszterező politikusokról – valahogy így szólt hozzám a regionális média kérése a minap.

Nos, ezt könnyűszerrel sikerült teljesíteni, mivel nálam kedvességből sosenincsen hiány - főleg így az ünnepek tájékán - meg aztán amúgy sem vagyok akkora kőbunkó, hogy épp szilveszterkor vágjam bele nagyurainkba a konyhakést a ropogós malacsült helyett. De azért – elvonatkoztatva a helyi médiától – azt mindinkább el tudom képzelni, hogy januártól egyre több szerkesztőség fog hangsúlyozottan kedves rajzokat (írást, kommentárt, fotót) kérni a kollégáktól, mosolygós, szerethető közszereplőkkel – a nemzeti együttmosolyg … öö … együttműködés és az új médiaszabályozás szellemében…

Politikusfeleség
Tüzet szüntess!

12/24/2010

Jelzős szerkezet


Special Thanks to Buci & FoolMoon

12/22/2010

Maximum respect for the portrérajzolók

A szokásos ingyenmunkáim mellett nem nagyon szoktam elvállalni baráti kéréseket, de most, hogy ugye itt a szeretet ünnepe, egy kedves ismerősömmel kivételt tettem. Az volt a kérés, hogy egy fotó alapján készítsek egy vicces rajzot a családról.

Hú, hogy én mennyire megszenvedtem ezt a dolgot!

Nem tudom, hogy más hogy van vele, de én csak olyanokról tudok jó karikatúrát csinálni, akiket ismerek. T.i. el tudom dönteni, hogy a kész rajz megfogta-e a lényeget. Ismeretlen arcnál ez valahogy nem megy és sajnos a család férfitagját ezúttal nem ismertem.

A másik dolog, hogy a kitalált történethez épp profilnézetű fotók kellettek volna – arról nem is beszélve, hogy a profil-kontúr jobban használható a karikatúrához az orr, homlok, ajkak, toka mérete és arányai okán. Tehát adott volt a probléma: szembefotókról miként lehet „oldalnézős” karikatúrát csinálni. Két dolog között választhattam: vagy improvizálok és a memorizált karakterjegyekből megpróbálok létrehozni egy profilképet, vagy kicsit csalok a szemberajzzal és a szemgolyót jól behúzom oldalra. Én az előbbibe nem mertem belevágni, úgyhogy maradt ez a kicsit esetlen, fura tekintet.

A harmadik dolog – és erről homályosítsatok fel, kedves portrérajzolók, ha találkozunk – hogy hogy a rákba lehet egy babaarcról karikatúrát csinálni. Nekem minden baba olyan egyforma. Nincs még horgas orr, kiugró áll, ellenben hatalmasra nyílt és őszinte minden tekintet. (A pufók pogácsákról már nem is beszélek. Hamm!)

Szóval ne hagyjatok tudatlanságban vergődni!

A fentiek ellenére házi előzsűrim szerint hasonlítanak az arcok. Íme a rajz:

A legnagyobb ajándék

12/21/2010

Megszavazták

Ma hajnalban a magyar parlamenti többség megszavazta az új médiatörvényt. Ezt nem lehet szó nélkül hagyni - de mától úgy tűnik, hogy sajnos muszáj:

Copyright by Joe Békési

12/16/2010

Ülő akt

És most kalandozzunk el egy kicsit a képzőművészet területére. Ülő akt:

12/14/2010

Megkésve bár...

Kicsit megkésve, de lelkes éljenzés kíséretében kell beszámolnom arról az örömteli eseményről, hogy a közelmúltban a Magyar Újságírók Országos Szövetségének Karikaturista Szakosztálya egy saját szakmai díjat alapított. Miután – legyen szó nadrágról, vagy díjról - karikaturista, képregényrajzoló és legújabban (az MMKA támogatási potenciáljának jelentős csökkentése miatt) rajzfilmes körökben is a lyukas a trendi, így az év sajtókarikatúra díja nem is neveztethetett volna el másról, mint a lyukas kétfilléresről. A titkos szavazással megítélt díjat a karikatúrához leginkább értő grémium: a sajtókarikaturista szakma adja.

Az idei Kétfilléres Díjat Nemes Zoltán kapta, akinek melegen gratulálunk! Álljon hát itt a díjnyertes alkotás.

12/08/2010

Varázseszköz

...és a második. (Ha valakinek ismerős lenne, az nem a véletlen műve: Másfél évtizede az Elcserélt varázspálca című Leo-epizódban már elsütöttem.)

12/06/2010

Összeköttetés

Régen töltöttem már a Tolnai Népújságnak készített rajzokból. Jöjjön most néhány! Íme az első.