8/29/2010

Mikulás-party nyáron

Nemrég egy meleg hangú telefonhívást kaptam, melyben újfent egy születésnapra invitáltak.

Arról még megoszlanak a vélemények, hogy ezúttal is egy intézmény, vagy csak szimplán egy személy köszöntése volt-e az apropó. Merthogy a 70 éves Mikulás Ferencet sokan már intézményként emlegetik az animációs szakmában. Tény és való: nem sok animációs műhely maradt talpon olyan hosszú ideig az elmúlt 40 évben, mint az általa dirigált Kecskemétfilm kft (lánykori nevén: Pannonia Filmstúdió Kecskeméti Műterme).

Kicsit ízléstelen lenne ha - mint volt főnököt - itt és most agyondícsérném, vagy éppen agyonszidnám az ünnepeltet, így további méltatás helyett ideteszem a stúdió honlapját és inkább képekben emlékezem meg az eseményről:


Az ünnepelt és a sokfelől összekolompolt nyáj (Már megbocsáss Feri, de utoljára Torgyán doktort láttam ilyen pompázatos talpig hófehér gúnyában vakítani napirend előtt ;)

Egy mozgalmas kép illusztris asztaltársasággal (Szilágyi V Zoli, Tóth Paja és Bélabátyó)

Akikért érdemes rajzfilmet csinálni (Dorka, Lilla, Panna és Csege a rajzfilmfigurák között).

A képekért külön köszönet Nikinek.


8/26/2010

Joyeux anniversaire La Poudriere!


Már rég itt lett volna az ideje, hogy - mint a La Poudriere magyarországi főpropagandistája – egy kis méltatással megemlékezzek a suli 10. születésnapjáról. Íme:

A Poudriere-t Jacques-Rémy Girerd, a Folimage vezetője alapította 1999-ben. Olyan francia és külföldi diákok számára kínálja a kétéves képzést, akik már több éves szakmai rutinnal bírnak. A hallgatók az első évben egypercesekkel és a Canal J nevű tematikus csatornának készített gegfilmekkel múlatják az időt, majd a második évben készítik el a diplomafilmjüket. A báb és tárgyanimációtól a hagyományos rajzanimáción át a 2D illetve 3D számítógépes animációig mindenre van lehetőségük – persze a legkorszerűbb technikák igénybevételével. A kétéves képzésen túl minden évben meghirdetik tavaszi-nyári Media Training programjukat, ahol az európai jelentkezők - az animáció mellett - a forgatókönyvírást és a könyvadaptációt is elsajátíthatják. Idén egy magyar lány is részese volt a programnak.

A 10 év alatt közel 100 egyedi film és ennél sokkal több egyperces mozi készült el. Ezek a filmek számtalan fesztiváldíjat hoztak el Stuttgarttól Rigáig, Zágrábtól Clermont-Ferrandig. A legnagyobb siker a 2008-as Cartoon d’Or volt.

A Poudriere-t rendkívül kis létszámú „belső” ember irányítja, a kurzusokat ismert európai animációs szakemberek vezetik. Az intézményt Annick Tenning, az oktatást Laurent Pouvaret vezeti.

De hogy ne csak ez a száraz ismertető álljon itt – voálá – néhány kép az iskola jubileumi kiadványából Paul Driessen, Igor Kovalyov, Arthur de Pins és a diákok rajzaival.

Sajnos az invitálás ellenére nem tudtam ott lenni a szülinapi bulin, mivel épp egy esküvőre kellett mennem, amely ráadásul pont az enyém volt. Kétszeres pech – mondom vicceskedve, de szerencsére hozzáférésem van a Picasaweben található fotókhoz, amikből ide is ollózok kettőt.

Annick Tenning és Laurent Pouvaret emlékezik az elmúlt évekre. Háttérben a Cartoucherie, azaz a Poudriere-nek és Folimage-nak helyt adó épület.

Egy magyar lány az ünnepségen: Kassay Réka.

Nemsokára folytatom a szülinapi partikról szóló sorozatomat.
(Legközelebb Kecskemétről.)

8/15/2010

Uborkaszezon...


...locsi-pocsi, pihenés, semmittevés, láb, és karlógatás, stb.
Szóval, ilyenkor az ember híján van a friss "árunak". Akkor hát nézzünk valami tartósat!
Íme, még néhány rajz a Wessely Gábornak készült könyvillusztrációkból:

Wessely Gábor:
Kisbabából nagypapa

– Teste rest-e?
– Igen, este.
Nappal nem nagyon;
akkor mozgatom.
Jövök-megyek vele,
ételt töltök bele.
S azon agyalok,
hogy a falatok
mi módon formálták át,
papává a kisbabát…

Sárándi József:
Csúcsra hágás

Jártam én a csúcson,
jártál te a csúcson:
tetőfedő voltam,
s te voltál a kúpom.

Odaszögeztelek
tetőm tetejére,
és kéjes sikollyal
csusszantam a mélybe.

Már meg is halhatok,
csak ezt a harmatot
hadd adjam még neked,
amiért úgy eped
(a) lábad közt leledző
levedző szerkezet.


Töttős Gábor:
Az öreg in(n)a


Füllentős nőnek nincs kora.
S ha férje elég ostoba,
elhiszi: vele van a baj,
pedig nem. Megvénült a csaj.
Az ötvenes nő tudja ám,
hogy mi fán terem a banán!
Már itt hájas, ott meg aszott,
de kívánja még a zabot.
Férjének mondja: te zsivány,
pacizzunk már a parkettán!
S az bemutatja vitézségit,
mert hogyha nem, hát kibeszélik.
Másról álmodik réges-régen:
Sörözgetni egy kerthelységben!


Wessely Gábor:
50

Ötven év.
Már messzebb a kezdet,
mint a vég.

8/06/2010

Hurrá nyaralunk!


Most egy hét szabi következik, irány a Balaton!
A távolabbi úticélok a válság miatt ezúttal elmaradnak.

8/03/2010

GomBusho workshop 2010



Én vagyok a hülye, hogy rögtön az alant megdícsért sorozat után pakolom ide a GomBusho workshopon kiizadt animációmat - de ha egyszer most aktuális.

Pár napja egy igazán klassz hetet töltöttünk határon túli és inneni filmesekkel, grafikusokkal a Bács-Kiskun megyei Gombolyag településen, hogy az év közben felgyülemlett stresszt egy laza, poharazgatásokkal tarkított alkotófolyamattal oldjuk fel. Nekem ezzel a mozival sikerült. (Aki figyel, az rájöhet, hogy az alapot egy korábbi karikatúrám szolgáltatta.)

Az üdvözletből talán lejön a természet közelsége, a nagyváros távolsága, a friss levegő, és a falusi feeling. Én mindenesetre nagyon jól éreztem magam. Köszi Tami - ha hívsz, jövőre is megyünk...

8/02/2010

Észak és Dél 4.



North and South - Vol. 4 from Tamás Patrovits on Vimeo.

Animációs filmsorozat az ENSZ Milleniumi Fejlesztési céljairól:

4. rész - A gyermekhalandóság elleni küzdelem.

(Bélabátyó animációival.)